Χαιρετισμός Απόστολου Κατσιφάρα

Με εντιμότητα και σύνεση, μέσα στην κοινωνία και πλάι στον πολίτη

Φίλες και Φίλοι,

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τα τελευταία χρόνια πέτυχε κάτι που ανάλογο του δεν συναντάται σε άλλη περιοχή της χώρας.

Παρά την βαριά οικονομική κρίση και τις συνακόλουθες δυσχέρειες, παρά την ατμόσφαιρα της εποχής και τις γνωστές αντιξοότητες, η Δυτική Ελλάδα κατάφερε να θωρακίσει αποφασιστικά τις υποδομές της, να ενισχύσει τον εξωστρεφή χαρακτήρα της, να αναμετρηθεί με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, να αναβαθμίσει καίρια Υπηρεσίες κρίσιμες για την καθημερινότητα του πολίτη όπως η Υγεία και η Παιδεία.

Κατάφερε να δώσει οξυγόνο στην επιχειρηματικότητα, να μεγεθύνει θεαματικά το μερίδιο της στην τουριστική αγορά, να στηρίξει τον αγρότη, να απαντήσει με έργα πνοής στις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος.

apostolos-katsifaras

Ν’ αναμορφώσει το αστικό περιβάλλον, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πολίτη, να δημιουργήσει δομές ενθάρρυνσης της Έρευνας και της Καινοτομίας αλλά και δομές στήριξης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, να διατάξει το σύνολο των δυνάμεων της με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και την οικοδόμηση ενός στέρεου, ελπιδοφόρου αύριο.

Έργα που μέχρι πριν μια δεκαετία περιλαμβάνονταν σε ψηφίσματα φορέων και φαίνονταν τότε μακρινοί στόχοι αποτελούν σήμερα απτή, χειροπιαστή πραγματικότητα.

Η Δυτική Ελλάδα ξαναμπήκε στον χάρτη της ανάπτυξης.

Ξαναβρήκε τον βηματισμό της στο μέλλον. Βάζει ξανά υψηλούς στόχους. Και τους κερδίζει.

Σήμερα, στο τέλος μιας γόνιμης και δημιουργικής τετραετίας -όπου ο άνθρωπος και οι ανάγκες του υπήρξαν προμετωπίδα της πολιτικής μας φιλοσοφίας και πρακτικής- έχουμε ήδη ολοκληρώσει ένα πλήρη σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.

Έναν άρτιο και κοστολογημένο σχεδιασμό που συνοδεύεται – έως το τελευταίο ευρώ- από διασφαλισμένους πόρους.

Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι μας για την επόμενη περίοδο:

  • Πρώτον, η δραστική αποκλιμάκωση της ανεργίας. Δουλειές για όλους. Ιδίως για τα νέα παιδιά, τις γυναίκες και τους μακροχρονίως ανέργους. Ήδη τ’ αποτελέσματα της έως τώρα πολιτικής μας αποτυπώνονται σ’ όλους τους επίσημους δείκτες. Η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα υποχωρεί. Αλλά όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε. Στρέφουμε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων και πρωτοβουλιών μας μας σε δράσεις και έργα που πολλαπλασιάζουν τις ευκαιρίες για θέσεις πλήρους απασχόλησης και αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Δεύτερον, η ολοκλήρωση του δικτύου υποδομών της Δυτικής Ελλάδας. Με απόλυτη προτεραιότητα στην Ολυμπία Οδό. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και αναπτυξιακού προσανατολισμού για την Ηλεία, είναι σεβασμός στην ανάγκη των πολιτών να μετακινούνται γρήγορα, με άνεση και ασφάλεια. Όπως καταφέραμε – με αγώνες, πιέσεις και διεκδικήσεις - σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι να φτάσουν ως την Πάτρα και να διατρέχουν σήμερα όλη την Αιτωλοακαρνανία, με τον ίδιο τρόπο θα πετύχουμε την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού έως το Καλό Νερό και την Τσακώνα.
  • Τρίτον, η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των δομών Υγείας, Πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Βάρος στον συμπολίτη που δοκιμάζεται, στους ασθενέστερους, σ’ όσους έχουν ανάγκη και δικαιούνται στήριξης και συνδρομής.

Δεν θεωρητικολογούμε, δεν παρασυρόμαστε απ’ την εύκολη προεκλογική ρητορική. Δεν ακολουθούμε το παράδειγμα εκείνων που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο παλαιοκομματισμός, η ανέξοδη καταγγελία, η κριτική για την κριτική και η πλειοδοσία υποσχέσεων βρίσκουν ευήκοα ώτα στους πολίτες.

Εμείς μιλάμε με τα έργα μας.

Χωρίς αγκυλώσεις και κομματικούς δογματισμούς. Ελεύθερα, ανεξάρτητα, αυτοδιοικητικά.

Και έτσι θα συνεχίσουμε. Καθαρά, ανοικτά, διάφανα, με κρυστάλλινη λειτουργία.

Με διαρκή λογοδοσία στον πολίτη, με υποδειγματική διαχείριση του δημοσίου χρήματος, μ’ εντιμότητα και σύνεση, με καθαρή συνείδηση.

Μέσα και όχι απέναντι απ’ την κοινωνία. Πλάι και όχι πάνω απ’ τον πολίτη.

Φιλικά,
Απόστολος Κατσιφάρας
Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας