Με μια δέσμη 33 έργων ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ ολόκληρη η περιοχή Μεσολογγίου-Αιτωλικού αλλάζει πρόσωπο, αξιοποιεί τις δυνατότητες της, βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών της και μπαίνει σε μια καινούργια εποχή ανάπτυξης και αναδημιουργίας.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής του συνδυασμού «Δυτική Ελλάδα- Δικαίωμα στην Πρόοδο» Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου αναφέρθηκε στα έργα που η Περιφέρεια υλοποίησε στην περιοχή και κυρίως στον έτοιμο, κοστολογημένο και με διασφαλισμένους πόρους σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.

«Είμαστε περήφανοι για το έργο μας, για το αποτύπωμα που η Περιφέρεια αφήνει σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας. Για τα μεγάλα και μικρότερα έργα μας που άλλαξαν, που αλλάζουν την εικόνα της περιοχής και δημιουργούν νέα δεδομένα. Δείτε εδώ, στο Μεσολόγγι, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Κοντά 33 έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 48 εκατομμύριων ευρώ», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας.

Και πρόσθεσε: «Σαράντα οκτώ εκατομμύρια ευρώ μέσα στην κρίση. Μέσα σε συνθήκες βαριάς οικονομικής ασφυξίας. Πότε άλλοτε το Μεσολόγγι δεν βρέθηκε στο μέσο μιας τόσο ολοκληρωμένης και καλά μελετημένης παρέμβασης».

Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε σε έργα που έγιναν στην περιοχή, όπως το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου, με δαπάνη 1.600.000 ευρώ, η προσθήκη νέας πτέρυγας το Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», με δαπάνη 2 εκατομμυρίων ευρώ, η προσθήκη νέας πτέρυγας στο Σελίβειο Γηροκομείο αλλά και στα πολλά έργα οδοποιίας.

«Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε το βασικό μέρος του έργου για την βελτίωση της ποιότητας του νερού με το οποίο υδροδοτείται το Αιτωλικό», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας, με χρηματοδότηση 2,8 εκατομμύριων ευρώ για νέο εξοπλισμό στην υδροληψία απ’ την πηγή Κεφαλόβρυσου, για τον καθαρισμό και την απολύμανση του νερού στο δίκτυο ύδρευσης ώστε να προστατεύεται στο ακέραιο η δημόσια υγεία, ενώ-όπως πρόσθεσε- αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο δεύτερο μέρος του έργου που αφορά στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Ανατολικής Συνοικίας του Αιτωλικού.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό της Περιφέρειας για την επόμενη μέρα ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι «ειδικά για το Μεσολόγγι έχουμε έναν έτοιμο, ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό με χρήματα απολύτως εξασφαλισμένα, με ωριμότητα στις μελέτες, με πλήρη ετοιμότητα για την γρήγορη υλοποίηση».

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση θ’ αναμορφώσει όλη την περιοχή- επανέλαβε ο κ. Κατσιφάρας- με στοχευμένες δράσεις ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ που απαντούν στις ανάγκες της ζώνης Μεσολογγίου-Αιτωλικού και στον στόχο για καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερες ευκαιρίες.

Και εστίασε σε ορισμένα δρομολογημένα έργα, όπως:

  • Η ανάδειξη και ανάπλαση όλης της ζώνης στην Τουρλίδα, με 3,4 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η χρηματοδότηση με 2,8 εκατομμύρια ευρώ της αστικής ανάπλασης στο Μεσολόγγι, έργο που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας τον περασμένο Νοέμβριο.
  • Η αποκατάσταση στο Ξενοκράτειο και η μετατροπή του κτιρίου σ’ ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο που έλειπε από το Μεσολόγγι. Έργο που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 3,7 εκατομμυρίων ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2020.

Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε ότι «αυτή την εβδομάδα ένα σημαντικό έργο οδοποιίας που διεκδικούσε η Περιφέρεια μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, με την εξασφάλιση 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αναφέρομαι στην βελτίωση και αναβάθμιση του δρόμου που συνδέει την επαρχιακή οδό Κατοχής-Νεοχωρίου με την παραλία Λούρου. Έναν δρόμο που όλοι ξέρουμε πόσο επιβαρύνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην δημοκρατική αντίληψη και στον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε δύναμη μας την εμπιστοσύνη των πολιτών και παρακαταθήκη μας την δουλειά και το έργο μας. Μια δουλειά που βασίστηκε στην Διαφάνεια, στη Διεκδίκηση, στη Δημιουργία, στις Δημοκρατικές Αρχές και στο Αποτέλεσμα. Και ούτε στο ελάχιστο δεν παρεκκλίναμε απ’ αυτές τις αξίες. Χωρίς καμία σκιά, με ανοικτές πόρτες στον πολίτη, με διαρκή λογοδοσία και δημοκρατική ευθύνη. Με σεβασμό στην αποστολή που μας ανέθεσαν οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Γι’ αυτό και μπορούμε σήμερα και κοιτάμε τους συμπολίτες μας στα μάτια, γι’ αυτό και μπορούμε να μιλάμε με συγκεκριμένα έργα και όχι μ’ εκθέσεις ιδεών και αόριστες εξαγγελίες για το αύριο. Γιατί βρεθήκαμε εκεί που έπρεπε και όπως έπρεπε για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε».