Με αναφορές στο έργο που παρήχθη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος κατά την τελευταία τετραετία αλλά και στις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί –με διασφαλισμένους πόρους- για την επόμενη περίοδο, ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας κατά την εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων Αχαΐας του συνδυασμού του «Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο» το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα «Αίγλη» στην Πάτρα.

Ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός του πηγαίνει στις εκλογές με παρακαταθήκη το έργο που συντελέστηκε στην Περιφέρεια και στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και με εγγύηση την καλή προετοιμασία και την κοστολογημένη επεξεργασία μιας νέας δέσμης παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής.

«Είναι η ακράδαντη βεβαιότητα, η προσδοκία ότι οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδος θα μάς αναγνωρίσουν ότι σε μια περίοδο βαριάς Κρίσης, με μεγάλες δυσκολίες και περιορισμένα μέσα, καταφέραμε όχι μόνο να κρατήσουμε όρθια και ζωντανή την Περιφέρεια αλλά και να κλείσουμε οριστικά τους λογαριασμούς μας με έργα και εκκρεμότητες που -όχι πολλά χρόνια πριν- αποτελούσαν μόνιμες αλλά ανεκπλήρωτες διεκδικήσεις της περιοχής» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Κατσιφάρα:

Μαζί, καταφέραμε να έχουμε έτοιμο έναν πλήρη και κοστολογημένο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, με παρεμβάσεις και έργα που δεν είναι μέρος μιας μελλοντικής και αόριστης πραγματικότητας αλλά είναι η πραγματικότητα του σήμερα. Έργα και παρεμβάσεις με πόρους διασφαλισμένους έως το τελευταίο ευρώ! Χρήματα που για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας βρίσκονται ήδη στη διάθεση μας για:

  • Την μεγάλη ανάπλαση στην πρώην Χαρτοποιία Λαδόπουλου που όχι μόνο λειτουργικά θ’ αξιοποιήσει και θα ξαναδώσει ζωή σε μια ιστορική για την Πάτρα κτιριακή υποδομή αλλά θ’ αναμορφώσει και θ’ αναβαθμίσει ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας πλευράς της πόλης.
  • Για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ. Την μεγαλύτερη παρέμβαση από κατασκευής του Χιονοδρομικού το οποίο έχει απογειώσει τον χειμερινό τουρισμό στην Αχαΐα και έχει στηρίξει την οικονομία σ’ ολόκληρη την περιοχή.
  • Την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου έως την Κάτω Αχαΐα και την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου, με έτοιμο έργο που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την στήριξη των Νοσοκομείων μας. Του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών που καλύπτει ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδος και των Νοσοκομείων Αιγίου και Καλαβρύτων, με καινούργιο ξενοδοχειακό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να είναι καλύτερες οι συνθήκες για τους ασθενείς και τους συνόδους τους και να μπορούν οι γιατροί μας να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους. Και μαζί ενεργειακές αναβαθμίσεις στα Νοσοκομεία μας με πόρους – για την Αχαΐα- μεγαλύτερους των 8 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την δημιουργία μεγάλου Περιαστικού Πάρκου στην βόρεια είσοδο της Πάτρας, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένας Βοτανικός Κήπος για την πόλη και ένας ανοικτός πολυχώρος Πολιτισμού που θ’ αναδείξει το Μουσείο μας και θα αναμορφώσει όλες τις γύρω συνοικίες.
  • Την έλευση του Φυσικού Αερίου στην Αχαΐα. Στόχος που η περιοχή διεκδικούσε εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια και ο οποίος τώρα επιτυγχάνεται με την κατασκευή δικτύων διανομής και την διάθεση υγροποιημένου φυσικού αερίου, με χρήματα δεσμευμένα απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
  • Την σύνδεση του νέου λιμανιού του Αιγίου με την Ολυμπία Οδό, έργο που χρηματοδοτείται με 6,4 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την ανακατασκευή της εθνικής οδού απ’ την Πάτρα έως το Αίγιο, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 12,5 εκατομμυρίων ευρώ. .
  • Την θωράκιση, με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στους ποταμούς και χείμαρρους της Αχαΐας ενώ ταυτόχρονα παρεμβαίνουμε και στο μεγάλο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών στους Δήμους Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας, με 23,6 εκατομμύρια ευρώ.
  • Την δημιουργία Οικοτουριστικού Πάρκου στην περιοχή γύρω απ’ το Φράγμα Πείρου –Παραπείρου. Παρέμβαση που θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή και τουριστική πνοή σ’ όλη την περιοχή και θα την μετατρέψει σε πόλο έλξης επισκεπτών, όπως συμβαίνει και με άλλες τεχνητές λίμνες στην χώρα.
  • Την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, όπως το 12ο Δημοτικό Σχολείο στην πλατεία Βούδ στην Πάτρα, αλλά και σχολεία σ’ άλλες περιοχές ώστε να πάψει οριστικά η έλλειψη σχολικής στέγης ν’ αποτελεί πρόβλημα για την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Την στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με έμφαση στους νέους αγρότες και στη βελτίωση των υποδομών στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, μαζί με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας και την ανάδειξη της ταυτότητας τους.
Συνημμένα αρχεία